Είναι Τρίτη πρωί, εν μέσω καραντίνας κ εγώ δουλεύω από το γραφείο που φιλοξενεί το σαλόνι μου, με την τηλεόραση ανοιχτή και την μικρή μου κόρη να με τραβάει από την καρέκλα να πάμε να την κυνηγήσω… Μπορείς να κάνεις και αλλιώς?! #ΜένουμεΣπίτι… #ΜένουμεΥγιείς…
Και ενώ το viber έχει πάρει φωτιά με χιουμοριστικά βιντεάκια κλπ μου σκάει μήνυμα με μία ψωμούρα μέσα σε μια γάστρα… Η κουνιάδα μου! Κάνε τη συνταγή asap!!!!!! Μου λέει… Είναι εύκολη, γρήγορη, χωρίς κόπο! Έλα τώρα της λέω, ψωμί χωρίς κόπο και χωρίς ζύμωμα?! Υπερβάλεις!
Μη σου τα πολυλογώ.. Ανοίγω το καραντινοντούλαπό μου, τσεκάρω ότι τα έχω όλα και Τρίτη βράδυ… Project «Ψωμούρα στη γάστρα»! Σημείωνε υλικά:
- 1kg αλεύρι γ.ο.χ. (σημ. βάζεις ό,τι είδος αλευριού έχεις ολικής, καλαμποκιού κλπ)
- 2 φακελάκια μαγιά ξερή
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 2 κ.γ. αλάτι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 650-700γρ χλιαρό νερό
Σημείωσε και την εκτέλεση τώρα: Σε ένα αρκετά μεγάλο μπολ-λεκάνη πετάς όλα τα παραπάνω υλικά μέχρι να γίνει μία ομοιόμορφη ζύμη.

Στη συνέχεια σκεπάζεις τη ζύμη με μία μεμβράνη και λίγο αλουμινόχαρτο (έτσι το έκανα εγώ τουλάχιστον..) και τοποθετείς το μπολ με τη ζύμη στο ψυγείο σου για τουλάχιστον 12 ώρες! Ναι ναι… καλά διάβασες! Στη συντήρηση του ψυγείου σου! Και ναι αυτή η ζύμη θα φουσκώσει!!!! Γι αυτό καλό είναι να διαλέξεις ένα μεγάλο μπολ χωρίς καπάκι! Αφού λοιπόν έχουν περάσει οι 12 ώρες βγάζεις τη ζύμη σου και είναι κάπως έτσι.

Βγάζοντας τη ζύμη από το ψυγείο θα διαπιστώσεις ότι έχει μία υγρασία, οπότε την πλάθεις με λίγο αλεύρι για όχι παραπάνω από 2-3 λεπτά.
Στη συνέχεια, προθερμαίνεις το φούρνο στους 250 βαθμούς και βάζεις μέσα την άδεια γάστρα σου με το καπάκι κλειστό για να ζεσταθεί. Μετά από λίγο, βάζεις στη γάστρα τη ζύμη είτε σε καρβέλι (ένα μεγάλο ή δύο πιο μικρά) είτε σε φρατζόλα! Καπακώνεις τη γάστρα και ψήνεις για περίπου 45’ και για άλλα 5’-10’ με το καπάκι ανοιχτό.
Et voila!
Είμαι σίγουρη ότι θα σπεύσεις να τσεκάρεις ότι έχεις τα υλικά και θα φτιάξεις κ εσύ αυτή την καραντινοψωμούρα!!!! Περιμένω φωτός στη σελίδα μας στο Facebook.
#ΜένουμεΧοντροί
1 comment
[…] Καραντίνα και γάτες: Το ημερολόγιο του Τίνκερμπελ #ΜένουμεΧοντροι: Το ψωμί της καραντίνας που θα σε κρατή… Μπανάνες που κοντεύουν να χαλάσουν;! Φτιάξτε […]