Φύτρες, φύτρα ή όπως τα λένε αυτά!

by The Copy🐱writer

Φύτρες!! Να μία λέξη που εκτός καραντίνας μπορεί να την αγνοούσατε. Αλλά κοίτα να δεις τι μας κάνει η βαρεμάρα και τουλάχιστον μαθαίνουμε κάτι καινούριο!! Πρόκειται για μία τροφή ζωντανή που προσφέρει βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, ένζυμα και πρωτεΐνη, αλλά και κάτι κρατσανιστό (είμαι σίγουρη ότι αυτός είναι ο επιστημονικός όρος) στη σαλάτα σας, εύκολα και γρήγορα!!

Τα φύτρα φτιάχνονται στο σπίτι και δεν χρειάζονται καν fancy εργαλεία, δεν θέλουν ούτε χώμα, ούτε ήλιο και αν το κάνετε μαζί με τα παιδιά σας, σίγουρα θα τα διασκεδάσει! Εκτός αν δεν έχετε παιδιά, οπότε θα τα κάνετε μαζί με τη γάτα, όπως εγώ.

Θα χρειαστείτε:

  • Ένα μπολ για το μούλιασμα
  • Ένα σουρωτήρι
  • Ένα βαζάκι σχετικά μεγάλο
  • Λίγο τούλι

Και φυσικά τον σπόρο της επιλογή σας, για παράδειγμα σιτάρι, φακές, φασόλια, μαυρομάτικα, φαγόπυρο, κινόα κ.α.

Στο πρώτο στάδιο παίρνουμε 3-4 κουταλιές της σούπας από τον σπόρο της επιλογής μας, τα ξεπλένουμε, (οι φακές ίσως θέλουν και καθάρισμα), τα βάζουμε στο μπολ μας και προσθέτουμε νερό βρύσης. Βάλτε μπόλικο γιατί θα φουσκώσουν.

Το βαρετό πριν

Χρειάζεται περίπου 8-10 ώρες, θα δείτε ότι έχουν διπλασιαστεί σε μέγεθος, θα τα σουρώσετε, θα τα ξεπλύνετε με αγάπη και θα τα βάλετε στο βαζάκι σας.

Τώρα δεν θα πρέπει να βάλετε καπάκι, βάζετε το τούλι και το στερεώνετε με ένα λαστιχάκι, και τοποθετείτε το βαζάκι μέσα στο μπολ με κλίση, ώστε να φεύγουν τα περιττά νερά.

οι κυρές φακές

Δύο φορές τη μέρα τα ξεπλένετε και τα βάζετε πάλι πίσω. Κάποιοι λένε μία φορά τη μέρα, αλλά όσο ζεσταίνει ο καιρός, υπάρχει κίνδυνος να χαλάσουν.

Θα δείτε ότι θα πετάξουν τα φύτρα και θα αρχίσουν να μεγαλώνουν. Την 3 ή 4 ημέρα θα είναι κάπως έτσι:

Ημέρα 3η

Τότε είναι έτοιμα και τα βάζετε σε ένα τάπερ με χαρτί κουζίνας στο ψυγείο, διατηρούνται για περίπου 3-4 μέρες.

Μπορείτε να τα προσθέσετε σε σαλάτες, στο σαντουιτσάκι σας, ή και να δοκιμάσετε εκείνη τη συνταγή για κινέζικο που χαλβαδιάζετε τόσες μέρες!

SOS: Τα φύτρα που παίρνουμε έτοιμα έχουν κατηγορηθεί ότι μπορεί να έχουν κάποιο μικρόβιο ή να χαλάσουν. Σαν γενικό κανόνα κρατήστε ότι δεν πρέπει να μυρίζουν καθόλου και να έχετε καθαρίσει όλα τα σκεύη σας πριν ξεκινήσετε και φυσικά να έχετε πλύνει πολύ καλά τα χέρια σας (σοκαριστήκατε το ξέρω). Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία καλύτερα να τα πετάξετε.

Stay safe, πειραματιστείτε και πείτε μας αν πέτυχαν και αν σας άρεσε!

Το μετά: κρίτσι – κράτσα

τσεκαρε και αυτα

Leave a Comment

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy